Integratiefase

Deze fase duurt één volledig schooljaar. Het is een vrijwillige keuze van leerlingen die bij voorkeur hun OV3 opleiding doorlopen hebben en een getuigschrift behaald hebben. Via deze opleiding worden de jongeren nog meer klaargestoomd voor de reguliere arbeidsmarkt en verhogen ze aanzienlijk hun kansen op tewerkstelling. De integratiefase wordt ook wel ABO genoemd.  ABO is dus een aanvullende opleiding na de kwalificatiefase. Het biedt de jongeren de ideale combinatie van leren en werken. Het helpt jongeren om de overgang van school naar werk vlotter te laten verlopen. De jongere volgt 3 dagen per week onbezoldigde werkervaring in een bedrijf . De overige 2 dagen bestaat uit  aanvullende beroepsgerichte en algemene sociale vorming op school. Het is de bedoeling dat jongeren effectief ingeschakeld worden op de arbeidsmarkt, liefst in het  bedrijf waar hun ABO-opleiding plaatsvond. De volledige begeleiding gebeurt door het begeleidingsteam van de school. Elke jongere wordt individueel gevolgd door een trajectbegeleider. Regelmatig vindt er overleg plaats tussen het bedrijf, de school, de jongere, de ouders en externe diensten .

Alternerende beroepsopleiding heeft financiële steun van de Europese Unie.

  • In deze opleiding leert de jongere
    • functioneren met een reële werksituatie via een stage voor een volledig schooljaar
    • de nodige competenties in functie van haar/zijn beroep vervolledigen
    • sociale vaardigheden worden verder geoefend en ontwikkeld

  • Wat zijn de voordelen voor de jongere?
    Tijdens de opleiding is de jongere reeds ingeschreven bij de VDAB als werkzoekende en loopt zijn beroepsinschakelingstijd met behoud van kinderbijslag. Jongeren die de opleiding afmaken hebben recht op een motivatiepremie van € 500,00. De opgedane werkervaring verhoogt de kans op tewerkstelling.

  • Wat zijn de voordelen voor het bedrijf?
    Het bedrijf krijgt de kans om op een kosteloze wijze iemand op te leiden. Het bedrijf kan rekenen op de samenwerking met de trajectbegeleider. Het bedrijf heeft bij tewerkstelling recht op een Vlaamse Ondersteuningspremie. De jongere heeft Frans als tweede taal en een heftruckopleiding.

Lessentabel

2 dagen  per week: les op school

  • 7u algemene vakken
  • 7u beroepsgerichte vorming

3 dagen per week: werkervaring